Neuništiva snaga populizma u Hrvatskoj

 

Plakat Grubisic IMG_3648

Prema anketi koju je u proteklih deset dana proveo prof. dr. Onesin Cvitan sa splitskog Pravnog fakulteta na uzorku od 3300 birača s područja Splita, Vjekoslav Ivanišević, kandidat HDZ-a blago vodi u utrci za novog gradonačelnika Splita. Tik iza njega je Željko Kerum, aktualni gradonačelnik i predsjednik HGS-a, koji još službeno nije ni istaknuo svoju kandidaturu. Na trećem je mjestu Ivo Baldasar, kandidat SDP-a, a četvrta je Anđelka Visković, nezavisna kandidatkinja i razvlaštena dogradonačelnica Splita.

Ovakav rezultat ankete je iznenadio mnoge i odmah su krenula osporavanja metodologije i rezultata istraživanja, no što ako je anketa doista reprezentativna i točna? Mora li nas čuditi ovakav rezultat? Politolozi i sociolozi slažu se u tome da je grad Split najvolatilniji grad u Lijepoj našoj, tj. najćudljiviji u političkom smislu. Tu se nikad ne zna tko će osvojiti vlast, a rezultati izbora se stubokom mijenjaju od jednog izbornog ciklusa do drugog. Kako objasniti činjenicu da je na prošlim lokalnim izborima u Splitu Željko Kerum uvjerljivo pobijedio Ranka Ostojića sa gotovo 60% glasova, da bi nakon samo dvije godine na parlamentarnim izborima 2011. Splićani dali povjerenje Kukuriku koaliciji od čak 36,55 % i lansirali u Sabor don Ivana Grubišića sa čak 17,73 % glasova? Nakon godinu i pol, tj. danas, opet prema anketama vode HDZ i Kerum. Je li stvar u tome što su lokalni izbori ipak drugačiji od parlamentarnih pa građani glasuju za suprotne stranke kako bi održali svojevrsnu političku ravnotežu? Radi li se možda o tome da je u Splitu desno biračko tijelo doista toliko brojno? Ako prihvatimo ovu drugu tezu o relativnoj brojnosti desnog biračkog tijela u Splitu kako onda objasniti pobjedu lijeve Kukuriku koalicije u Splitu na parlamentarnim izborima 2011. i dobar rezultat don Ivana Grubišića? Ni sam neznam najbolji odgovor.

Unatoč činjenici da Kerum u gospodarskom i političkom smislu nije pokrenuo Split i da većina građana smatra da se danas u gradu živi lošije nego prije četiri godine, unatoč tome  da je financijski i sam pred bankrotom, Kerum je prema anketama i dalje u igri. Osim Splita, tu je i Splitsko-dalmatinska županija kao svojevrsni hrvatski politički fenomen budući da je to jedina županija u kojoj HDZ nikada nije izgubio ni jedne jedine izbore – kako lokalne, tako ni parlmentarne i velika je vjerojatnost da će tako ostati i nakon izbora u svibnju. HDZ pobjeđuje unatoč činjenici da Splitsko-dalmatinska županija ima najveći postotak nezaposlenih u Hrvatskoj i da gospodarski stagnira, a jedina respektabilna oporbena stranka -SDP- za župana podržava don Ivana Grubišića, umirovljenog svećenika!

Politička kultura Splita i Dalmacije u posljednjih dvadesetak godina jednostavno je takva da ne podnosi razlike bilo kakve vrste, pa tako kod nas nema demokratskog centra i političke umjerenosti. Kod nas nema klasične građanske lijevo-liberalne ljevice i demokršćanske desnice, kod nas postoje samo domoljubi i komunjare, Hrvati i Jugoslaveni, Franjo i Tito. Bitnije je tko si i kako se deklariraš nego ono što radiš. Ovo nažalost nije parodija i ruganje nego gola činjenica koja diktira politički život, jer inače glavne predizborne teme ne bi bile podizanje križa na Marjanu i kip Franji Tuđmanu nego gospodarski napredak i zapošljavanje. Bitno je da si kontra; bilo ‘komunističkog’ SDP-a ili ‘lopovskog’ HDZ-a. Kod nas birači na izborima u većini ne evaluiraju javne politike poput zapošljavanja, gospodarskog rasta i podizanja životnog standarda zato što općenito ne vjeruju političkoj eliti u cjelini. Jedina javna politika koja prolazi je ona ‘da ne pobjede komunisti ili, pak, kradezeovci’, a opće uvjerenje je da se stanje ionako neće popraviti pa je ‘manje zlo da me unazađuje moj čovik nego njihov’.

Svi oni koji naivno misle da je ovakva retorika i podjela na ‘nas i njih’ stvar prošlosti grdno se varaju. Što je socijalna situacija teža, a kriza izraženija to je populističko manipuliranje biračima, nažalost, uspješnije.

Advertisements
This entry was posted in Politika i društvo. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s